Na vybraných úsekoch ciest používajú ekologickú soľ

03.12.2008 Poprad

Poprad 3. decembra (TASR) - Cestári pod Tatrami používajú v rámci zimnnej údržby na vybraných úsekoch ciest chemický posypový materiál Solmag na báze chloridu horečnatého.
Obvodný úrad životného prostredia v Poprade na základe žiadosti Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja povolil používať Solmag na štátnej ceste 534 od hranice ochranného pásma TANAPu po parkovisko v Starom Smokovci a na Ceste slobody od benzínky v Novom Smokovci po Tatranské Matliare, križovatku s cestu smerom do podhoria.
\"Slovenská správa ciest požiadala o súhlas na použitíe chemického materiálu Solmag na štátnej ceste I/67 na horskom priechode Tatranská Javorina a horskom priechode Vernár. Úrad povolil používať tento materiál v úseku Ždiar od odbočky na Bachledovú dolinu po Tatranskú Javorinu - odbočku k zámočku, teda rovnako ako vlani a úsek Hranovnica až po križovatku s cestou I/66 v oblasti Pusté Pole, \" uviedol Antonín Haratyk z Obvodného úradu životného prostredia v Poprade. Dodal, že v porovnaní s vlaňajšou zimnou sezónou k zásadným zmenám v tejto oblasti nedošlo a zatiaľ stále pokračuje monitoring dopadov používania Solmagu na životné prostredie.
V rámci obvodu Poprad je 93 km ciest prvej triedy, 76 km druhej a 138 km ciest tretej triedy v okrese Poprad a takmer 39 km ciest prvej triedy, 13 km druhej a 121 km ciest tretej triedy v okrese Levoča. Od 5. decembra pribudne pod Tatrami ďalší úsek diaľnice D1, o ktorú sa stará Správa a údržba diaľníc. K dispozícii má v súčasnosti sedem nových sypačov s pluhmi, ku ktorým by mal pribudnúť v januári ďalší. Okrem toho má dve frézy. Vzhľadom na šírku radlíc (tri metre) je nasadenie týchto mechanizmov v prípade kalamity na cestách prvej triedy problematické. Najkritickejšími úsekmi ciest v regióne v zimnom období sú strmé úseky cesty I/18 napríklad Švábovský kopec, úsek pri nemeckom cintoríne za Štrbou a Vernár-Popová. V oblasti Ždiaru a Tatranskej Javoriny sa situácia zlepšila po vylúčení kamiónovej dopravy.
 

Vyberte región